X-mas shopping
Wie gezellig kerstinkopen wil doen, kan in de weekends van 8 en 9, 15 en 16 en 22 en 23 december terecht in Herentals. De Zandstraat is autovrij, er is animatie en de centrumwinkels zijn op zaterdag open van 10 tot 18 uur en op zondag van 13.30u tot 17u. Bovendien kunt u met de Kerstsymbolenactie tot 1.000 euro aan Helemaal Herentals Kadocheques winnen. Meer informatie en deelnameformulieren vindt u bij de Herentalse handelaars.
 
Cities for Life – Steden tegen de doodstraf
Op 30 november neemt het stadsbestuur deel aan de actie Cities for Life. Door de Lakenhal te verlichten, geeft de stad een signaal aan de inwoners en de bezoekers van Herentals dat ze de wereldwijde afschaffing van de doodstraf steunt. Cities for Life is een organisatie van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Sinds 2002 hebben meer dan 65 hoofdsteden en 1.465 steden zich aangesloten bij de actie.
 
Drugpreventieproject op Herentalse scholen
Sinds 1998 werkt het stadsbestuur samen met de Herentalse scholen rond drugpreventie voor leerlingen van het derde jaar middelbaar onderwijs. Op 28 en 29 januari 2013 wonen de leerlingen een voorstelling van de film Afblijven bij. In elke school vindt een info- en vragensessie plaats onder begeleiding van de drughulpverleenster van de stad en de drugpreventiemedewerker van de lokale politie. De dienst preventie organiseert ook vormingsmomenten voor de leerkrachten en een informatieavond voor de ouders van de leerlingen.
 
Ahoi, Piraten!
In de kerstvakantie kiest de Grabbelpas het ruime sop en zet alle activiteiten in het teken van piraten. Inschrijven kan vanaf maandag 10 december vanaf 17 uur op www.jeugddienstherentals.be en aan de balie van de jeugddienst in het Stadspark. Vanaf 11 december kunt u ook telefonisch inschrijven. Om deel te nemen aan de activiteiten in de kerstvakantie heeft uw kind een Grabbelpas voor 2012 nodig. Die kost 4 euro en is verkrijgbaar bij de jeugddienst.
 
Wereldkalenders voor lagere scholen
Ook dit jaar schenken het stadsbestuur en de Derdewereldraad aan klassen van de lagere scholen van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven een Wereldkalender en een abonnement op het tijdschrift Wereldreis. De kalender en het tijdschrift zijn uitgaven van 11.11.11 en laten de kinderen op een aangepaste manier een reis door de wereld maken zodat ze zich bewust worden van het bestaan van de derde wereld.
 
Veldloop AC Herentals
Op zondag 20 januari houdt Atletiekclub Herentals haar jaarlijkse veldloop in het Netepark. Het stadsbestuur verleent zijn medewerking en stelt het terrein, de lokalen en uitleenmateriaal zoals zoals tafels, stoelen en dranghekken ter beschikking. Het stadsbestuur zorgt ook voor de trofeeën.
 
Zelfuitleensysteem in de bibliotheek
Het stadsbestuur wil in de loop van 2013 een zelfuitleensysteem invoeren in de bibliotheek. Met dit systeem kunnen bezoekers op een eenvoudige manier - en in alle dis­cretie - zelf alle uitleenprocedures verrichten. Hierdoor hebben de bibliotheek­medewerkers meer tijd om de klanten te helpen bij hun zoektocht naar informatie. Het college dient een subsidieaanvraag in bij de provincie Antwerpen. Die verleent subsidies voor dergelijke vernieuwende projecten, gelijk aan 1 euro per inwoner.